Gratis levering in Groot-Beveren of vanaf € 40.

Veelgestelde vragen

1. Hoe bewaar ik etherische olie het best en hoe lang is het houdbaar?

Als etherische olie goed bewaard wordt, is de olie vaak heel lang houdbaar.

Bewaar je flesjes etherische olie in de donkere glazen flesjes waarin je ze gekocht hebt. Bewaar ze op een donkere, koele plaats. Bijvoorbeeld in een kast in een koele slaapkamer. Als het in de zomer erg warm is dan kan je de etherische olie het beste in de koelkast bewaren.

Sluit na gebruik van je etherische olie het flesje altijd meteen goed af met het dopje, hoe minder zuurstof er in het flesje kan komen des te minder snel zal de etherische olie oxideren.

Zuurstof, zonlicht en warmte versnellen oxidatie, het proces dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van je etherische olie achteruit gaat.

Als een etherische olie dikker begint te worden of anders gaat ruiken dan is de olie aan het oxideren. Let op, er zijn ook soorten etherische olie die juist beter gaan ruiken naarmate ze ouder worden.

Verschillende types etherische oliën hebben ook een verschillende houdbaarheid. Het is onmogelijk om precies zeggen wat de exacte houdbaarheidsperiode van een etherische olie is. Belangrijk is de juiste manier van bewaren. En je neus en ogen gebruiken om te bepalen of je de etherische olie nog kan gebruiken. Richtlijn:

1-2 jaar na destillatie: citroen (citrus limonum), zoete sinaasappel (citrus sinensis)

4-5 jaar na destillatie: lavendel (lavendula angustifolia)

     

        2. Mag iedereen etherische olie gebruiken?

        Het gebruik van etherische olie is voor iedereen verschillend. Het heeft te maken met vele factoren. Ben je jong of oud, heb je een gevoelige neus, huid, zenuwgestel, of niet.

        Iedereen reageert verschillend en iedereen heeft zijn lievelingsgeur en een geur die hij/zij verschrikkelijk vind. Maar er zijn een aantal regels die voor iedereen belangrijk zijn om te weten als je verantwoord met etherische olie aan de slag wilt.

        Zwangerschap

        Zwangere vrouwen hebben bijna altijd een zeer gevoelige reukzin zodat ze alle krachtige en penetrante geuren mijden. Ze kunnen er soms misselijk van worden. Dit beschermersinstinct kan bij de keuze van etherische oliën goed van pas komen. Dus uitsluitend etherische oliën gebruiken die werkelijk een fijn gevoel geven

        Wat wel vast staat is dat vrouwen het gebruik van alle menstruatie stimulerende oliën vooral in de eerste drie-vier maanden van de zwangerschap moeten vermijden. En dit geldt zeker voor vrouwen die problemen tijdens eerdere zwangerschappen gehad hebben. Het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

        Maak liever geen gebruik van etherische oliën die een te heftige prikkel geven en waar ketonen inzitten:

        Salie, lemongrass, basilicum, kruidnagel, hysop, tijm, bonenkruid, mirre, oregano, rozemarijn, berk, wintergreen, jeneverbes, kaneel, kamfer, venkel, niaouli, nootmuskaat, anijs, dragon, blauwe kamille, mirre, atlasceder, verveine, pepermunt.

        Een algemene regel is om alle etherische oliën zeer voorzichtig te gebruiken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Het beste is om de verdunning laag te houden (1% dat wil zeggen 5 druppels etherische olie mengen met 30 ml. plantaardige olie).

        Als je helemaal geen ervaring hebt met etherische olie en je wilt toch etherische olie gebruiken tijdens de zwangerschap dan kan je dit het beste doen onder begeleiding van een aromatherapeut.

         

        Baby’s/zuigelingen

        Zuigelingen tot zes maanden moet je niet direct behandelen met etherische olie, hydrolaten zijn wel zeer geschikt voor zuigelingen.

        De etherische olie kan wel via de moeder gebruikt worden. Als de moeder zich insmeert met massage olie met etherische olie, dan zal de baby dat herkennen met gevoelens van welbehagen. Bij afwezigheid van de moeder kunnen 1-2 druppels van deze etherische olie op een doekje hem het gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Let op: niet alle etherische olie is hiervoor geschikt.

        Geschikte oliën zijn: roomse kamille, lavendel, roos, jasmijn en mandarijn (rood).

        De baby merkt dan wel de geur van de etherische olie maar de olie kan niet in contact komen met de huid van de baby.

        De aroma’s geven de baby een gevoel van veiligheid en ook later zullen ze deze geuren associeren met veiligheid en geborgenheid.

        Kleine kinderen

        Bij kinderen moet een verdunning aangehouden worden van 1-1,5% etherische olie in basisolie. (dus 5-7 druppels etherische olie in 30 ml. basisolie)

        Een goede en veilige manier om kinderen vertrouwd te maken met etherische olie is door verdampen. Bijvoorbeeld op een geursteentje of in een aromadiffuser. Met een aromadiffuser kan je het beste 10-15 minuten de diffuser aanzetten en dan weer een uur stoppen. Of de aromadiffuser in de slaapkamer aanzetten voordat het kind naar bed gaat en dan uitzetten als het kind gaat slapen.

        Het kind, indien mogelijk, zelf de olie uit laten kiezen: mandarijn, roomse kamille, neroli, myrte, lavendel, geranium, ylang ylang, vanille, sandelhout.

        Het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat, wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Dit kan een dodelijke afloop hebben.

        Het is dus noodzakelijk om etherische oliën te bewaren op plaatsen waar kleine kinderen er niet bij kunnen. Liefst afgesloten. Laat ook nooit een net gebruikt flesje staan op een plek waar kleine kinderen kunnen komen.

        Verdere contraindicaties:

        Wees voorzichtig met het gebruik van etherische olie bij ziektes en oudere mensen. Er kan een wisselwerking ontstaan tussen de etherische olie en bepaalde medicijnen.

        Het gaat te ver om alles in een introductie cursus uit te leggen maar bij twijfel altijd een ervaren aromatherapeut raadplegen.

        Dieren

        Gebruik nooit etherische olie bij katten, zij kunnen etherische olie niet verwerken en kunnen hieraan sterven. Er zijn uitzonderingen maar ook hier geldt alleen in samenwerking met een ervaren aromatherapeut.

        Het gebruik van etherische oliën direct op de vacht of de huid van dieren wordt afgeraden. Ook hier alleen door ervaren aromatherapeuten.

        Fototoxiteit

        Fototoxiteit of fotosensibilisatie, is een reactie die veroorzaakt wordt wanneer bepaalde etherische oliën op de huid worden blootgesteld aan UV-licht - van de zon of van een zonnebank.

        Deze huidreacties kunnen ernstig en zelfs permanent zijn.

        Fototoxische etherische oliën zijn:

        Bergamot ( Citrus bergamia)

        Sinaasappel, bitter (Citrus x aurantium)

        Grapefruit (Citrus x paradisi)

        Citroen, koud geperst (Citrus limonum)

        Limoen, koud geperst (Citrus x aurantifolia)

        Opopanax (Commiphora Guidotti)

        Niet alle citrus etherische oliën zijn fototoxisch.

        Overige algemene veiligheidsmaatregelen

        Pas goed op bij het gebruik van etherische olie rond de ogen, oren en mond.

        Als je etherische olie in je ogen krijgt dan meteen je handen heel goed wassen met water en zeep, een beetje plantaardige olie op een tissue doen en hiermee voorzichtig je ogen deppen. Of als je het in huis hebt, spoelen met een fysiologische zoutoplossing.

        Aanraking met de ogen kan leiden tot een wazig zicht en beschadiging van het hoornvlies.

        Als de oogirritatie aanhoudt of als je na 1 uur nog slecht ziet altijd een arts raadplegen.

        Bij overmatige inname van etherische olie het slachtoffer de mond laten spoelen en meteen een arts raadplegen..

        Probeer braken te voorkomen omdat de olie dan nog meer schade kan aanrichten. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat er product in de longen terecht komt, met mogelijk ernstige ademhalingsproblemen tot gevolg.

        Raadpleeg altijd een arts en neem het flesje etherische olie mee naar de arts.

        Mensen met astma en huidallergieën moeten voorzichtig te werk gaan met etherische oliën.

        Ook mensen met een chemische overgevoeligheid of allergische reactie op parfums moeten voorzichtig beginnen met het gebruik van etherische olie

         

        Bron: Aromalifestyle

        3. Hoe maak ik zelf massage olie?

        Vraag 1: Welke plantaardige olie gebruiken?

        De basis olie is het belangrijkste ingrediënt als je zelf een massage olie wil maken. Dit is een neutrale, plantaardige olie die als dragerolie dient voor de etherische olie die je straks gaat toevoegen. Er zijn echter zoveel verschillende soorten olie, welke moet je kiezen? Elke soort heeft zo zijn voordelen. Hier een paar soorten op een rijtje:

        Jojobaolie

        Als je begint met het zelf maken van massage olie dan is jojoba olie een goede keuze om mee te beginnen. Jojoba olie is eigenlijk een wax en is zeer stabiel. Dat wil zeggen dat de olie niet snel bederft (ranzig wordt). Jojoba olie is zeer verzorgend voor de huid en heeft een zeer goede consistentie voor massage. Het is makkelijk om mee te masseren.

        Amandelolie

        Amandelolie is ook een veelgebruikte olie voor massageolie. Deze olie kun je het beste gebruiken bij een gevoelige of droge huid. Niet alleen is het prettig om mee te masseren, ook trekt het langzaam in waardoor de huid goed gevoed wordt tijdens de massage.

        Abrikozenpitolie

        Abrikozenpitolie is een milde, niet vettende olie die behoort tot de halfdrogende oliën.

        De olie heeft een licht zoete geur die aan marsepein doet denken. Het dringt snel in de huid, is vochtinbrengend en door de revitaliserende eigenschappen is abrikozenpitolie ook goed te gebruiken als massageolie voor de droge, gevoelige of ontstoken huid.

        Abrikozenpit olie is geschikt voor ieder huidtype, maar met name goed voor de droge, ruwe, gevoelige en rijpere huid.

        De olie wordt snel door de huid opgenomen, laat geen vettig laagje achter en maakt de huid zacht, soepel en glad.

        Druivenpitolie

        Druivenpitolie is een drogende olie die goed door de huid wordt opgenomen en heeft een neutrale geur. Het kan gebruikt worden voor massage en als huidverzorging voor de gemengde, vette en onreine huid en bij acne.

        Zonnebloemolie

        En dan is er natuurlijk nog de zonnebloemolie. Zonnebloemolie is een fijne zeer vloeibare massage-olie, die zich goed over de huid laat verdelen en deze versoepelt en verzacht, geschikt voor ieder huidtype. De olie wordt gemakkelijk opgenomen zodat het niet allemaal plakkerig blijft. Zonnebloemolie heeft ook een neutrale geur. Omdat zonnebloemolie makkelijk te verkrijgen is en niet duur is het een prima olie om mee te experimenteren als je je eerste massageolie gaat maken. Gebruik bij voorkeur wel biologische zonnebloemolie.

        Vraag 2: Welke etherische olie

        Ethersiche olie geeft de werking aan je massage olie. Je kunt met etherische olie ontzettend veel verschillende kanten op en de olie helemaal aanpassen aan het soort massage dat je wilt geven.

        Je kunt ontspannende massageolie maken of juist opwekkend, sensueel, romantisch, tegen spierpijn, tegen verkoudheid etc. etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

        De basisverhouding tussen basisolie en etherische olie is bij emotionele klachten meestal 1% etherische olie. Dat wil zeggen dat je op 100 ml. massagolie 1 ml. (= 20 druppels) etherische olie toevoegt.

        Als je een massage olie voor lichamelijke klachten maakt kan je ook een verdunning tot 3% (=60 druppels) gebruiken.

        Benodigdheden voor 100 ml. massage olie

        1 glazen fles van 100 ml.

        100 ml. plantaardige olie naar keuze

        20 tot 60 druppels etherische olie naar keuze

        Werkwijze:

        Zorg dat de glazen fles goed schoon is en giet de plantaardige olie in de fles. Voeg nu de etherische olie naar keuze toe, sluit het flesje af en schudt het goed door.

        Laat de olie 24 uur staan zodat de olie zich goed kan mengen en dan kan je aan de slag met je massage. Voor gebruik altijd nog even schudden.

         

        Bron: Aromalifestyle

           

          4. Kies ik voor mijn kind ontspannings- of heppiemassage?

          Ik bied beide massages aan voor kinderen van 6 t.e.m. 14 jaar. De massage is individueel, niet in groep, en vindt plaats bij Bie heppie. Ontspanningsmassage kan deugd doen bij élk kind, en is dus ook geschikt voor kinderen met ASS, HSP, angsten,...

          Een ontspanningsmassage is zonder opbouw-in-verschillende-beurten. Gewoon eens een lekker deugddoend massagemomentje, met gebruik van etherische oliën. 

           

          Sommige kinderen kunnen, bijvoorbeeld door autisme, nood hebben aan een rustige en aangepaste opbouw, verspreid over enkele massagemomenten. De massage is dan echt op maat van het kind, in samenspraak met de ouders. Dit is dan de 'heppiemassage', waar ik een aparte opleiding voor zal volgen. Momenteel - wegens coronamaatregelen - is die opleiding nog niet afgerond. Je kan natuurlijk al wel bij mij terecht voor een ontspanningsmassage, die ik sowieso ook aanpas aan het kind.

          5. Waar komt sheaboter vandaan en welke goede eigenschappen heeft het?

          Moeder Natuur voorziet ons in alles wat we nodig hebben. En, Moeder Natuur houdt van schoonheid. Zo ook van onze schoonheid. Hier heeft ze ons prachtige middelen voor geschonken.

          Één van deze wonderlijke geschenken is Sheaboter. Deze 100% natuurlijke, plantaardige boter wordt voornamelijk in de cosmeticawereld gebruikt als basis voor crèmes, lotions, zeep en andere (huid)verzorgingsproducten. Sheaboter is rijk aan vitamine A en E waardoor het zeer geschikt is om de huid te hydrateren, de elasticiteit te verbeteren en de bloedsomloop te bevorderen.

          Sheaboter werkt bij:

          • Oneffenheden, vlekjes, rimpels, donkere kringen om de ogen
          • Droge en ruwe huid
          • Stimuleert de collageenproductie
          • Ter voorkoming van striae (tijdens de zwangerschap)
          • Zonverbranding, vervellen na het zonnen
          • Bescherming tegen wind en kou
          • Voor droge huid en schrale lippen

          De Shea boom groeit alleen in het wild, in de Savannegebieden van Mali en Burkina Faso in West-Afrika, tot Soedan in het oosten, een streek van zo'n 5.000km. Ook wel bekend als Karité boom, dat 'Boom des Levens' betekent, vanwege de bijzondere en helende eigenschappen.

          Wil je meer info, dan is dit artikel zeker een aanrader:

          https://www.naturalheroes.nl/blogs/artikelen/sheaboter-waarom-vrouwen-in-afrika-geen-rimpels-hebben

          6. Hoe maak je natuurlijke lijm?

          Wat heb je nodig? 

          • 25 gram bloem
          • 120 ml koud water
          • 240 ml heet water
          • 15 gram suiker
          • Steelpannetje, lepel, glazen potje of schaaltje
          • Doe de bloem in een steelpannetje. Voeg al roerend het koud water toe. Roer tot het een mooi glad papje wordt.

           

          • Voeg het hete water toe en breng onder goed roeren aan de kook.
          • Laat dit even doorkoken tot je een wat dikkere pap hebt.

          Voeg dan de suiker toe en roer.

          1. Doe het in een schoon glazen potje of schaaltje en laat afkoelen.

          Zo, je lijm is klaar!