Gratis levering in Groot-Beveren of vanaf € 40.

Sulfaten en parabenen

Januari 2020... Ik gebruik in de badkamer 'gewone' douchegel, shampoo,... en heb geen ervaring met een blok zeep.

April 2020... Ik wou starten met mijn Bie heppie-activiteiten (massage, workshops) maar dit gaat niet wegens corona. Dit geeft me tijd om een webshop op te starten en me te verdiepen in natuurlijke producten. Ik ontdek heerlijke natuurlijke zepen en besluit ze te verdelen via mijn webshop. In onze eigen badkamer ruilen we de douchegel in voor een stuk zeep. 

Zomer 2020... Ik lees meer en meer over sulfaten, parabenen,... en ontdek dat ook in mijn eerste lading zepen SL(E)S zit. Ook in mijn eigen badkamer blijkt het op heel wat te staan bv. op tandpasta en shampoo. Op zich geen rampen, 'je gaat er niet van dood', maar met al wat ik er over lees, wil ik er wel bewuster mee om gaan. 

Ook de producten in mijn webshop worden - zo veel mogelijk - sulfaat- en parabeenvrij.

 

Wat zijn sulfaten en parabenen? Waarom worden ze toegevoegd aan cosmetica? En wat zijn risico's? Lees het hier...

En daarna aan jou de keuze om te bepalen wat je er mee doet...

1.     Sulfaten

  1. Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn zogenaamde surfactants: stoffen die in combinatie met water gebruikt worden om vuil en vet op te lossen. Sulfaten kunnen voorkomen in alle producten om te reinigen; cleansers voor het gezicht, showergels, badschuim, tandpasta en dus ook shampoo. Maar sulfaten komen ook voor in schoonmaakmiddelen! Kun je nagaan hoe agressief deze soms kunnen zijn.

 

2. SLS, SLES en andere soorten sulfaten

SLS is een sulfaat. Er zijn verschillende sulfaten, agressieve en minder agressieve. De meest voorkomende in reguliere producten zijn SLS oftewel Sodium Lauryl sulfate en SLES oftewel Sodium laureth sulfate. Vaak staan ze ook nog eens hoog bovenaan op de ingrediëntenlijst. Hoe hoger een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Naast SLS of SLES kunnen er in een shampoo natuurlijk nog meer irriterende stoffen zitten, dus staar je ook niet blind op alleen SLS en SLES. ALS oftewel Ammonium Lauryl Sulphate is ook een sulfaat en ook deze stof kan irriterend werken.

 

  • SLS

Sodium Lauryl Sulfaat is een reiniger, een zeep, een detergent. Dit verwijdert vet en viezigheid. Ook zorgen sulfaten ervoor dat je reiniger, douchegel of zeep lekker schuimt. Dit is totaal overbodig, ook zonder schuim wordt je huid en haar prima schoon. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten sulfaten en zepen, en SLS is de meest harde, meest irriterende en uitdrogende. Je zou het kunnen gebruiken om je auto of fiets schoon te maken. Zo sterk reinigt het.

 

  • SLES

Soms lees je ‘SLS-vrij’, maar dan bevat het product vast SLES. Sodium Laureth Sulfaat is praktisch hetzelfde als SLS, maar net iets milder. Met de nadruk op iets.

Ook SLES wordt toegevoegd om te laten schuimen. Het is iets minder irriterend maar met een gevoelige huid moet je toch nog opletten voor SLES. Of het je huid zal irriteren hangt erg af van de concentratie die in het product zit en of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Als je huid strak aanvoelt na het wassen, is het product té hevig. Gebruik een product met sodium laureth sulphate in ieder geval niet te vaak, gebruik er niet al te veel van en spoel het goed af met water.

 

3.      Sulfaat in shampoo en zeep … wat doet het?

SLS en andere Sulfaten reinigen, dat is duidelijk. Op zich is die reinigende werking natuurlijk ook hetgeen wat we zoeken, maar helaas moeten we hierbij wel een kanttekening plaatsen. Sulfaten, en dan met name SLS, maken namelijk geen onderscheid in vet en vuil dat je graag kwijt wilt, en de natuurlijke huidvetten die je (hoofd) huid nodig heeft als natuurlijke beschermingslaag. Op den duur kan je huid dus uitgedroogd raken door het reinigen met sulfaten. Een uitgedroogde huid kan geïrriteerd zijn, rood, en zelfs pijnlijk. Een uitgedroogde huid is geen gezonde huid.

Sulfaten lossen dus talg en vuil op, maar ook je natuurlijke huidvet. Daardoor wordt de barrièrefunctie van de huid flink verstoord en krijg je last van een droge, schilferige en vochtarme huid. Ook kun je last krijgen van puistjes en rode vlekken.

Als je opzoekwerk gaat doen over SLS en SLES, kom je vast ook tegen dat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. Maar er is tot hiertoe geen bewijs dat SLS kankerverwekkend of toxisch is. Sodium Lauryl Sulphate (SLS) is wel de absolute koning op het gebied van huidirritatie. Het werkt zo irriterend dat men deze stof nu standaard gebruikt om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Sodium Lauryl Sulphate (SLES) maakt al in een hele lage concentratie de buitenste huidlaag stuk.

 

 

4.      Natuurlijke zeep en shampoo zonder SLS

Sulfaten worden nog steeds veel toegepast in cosmetica, vanwege de reinigende, maar ook vanwege de schuimende werking. Het is bovendien een relatief goedkoop ingrediënt. Gelukkig kun je agressieve sulfaten prima vermijden, want in de natuurlijke cosmetica zijn er genoeg alternatieven om huid en haar te reinigen, reinigers afkomstig van kokosnootolie bijvoorbeeld. Bovendien bevatten natuurlijke formules daarnaast ook nog eens diverse verzorgende en beschermende ingrediënten die de haren tijdens het wassen heerlijk verzorgen.

--> Shop natuurlijke zeep & shampoos zonder SLS bij Bie heppie

 

Extra

  • SLS in tandpasta

Omdat SLS een bijtende stof is kan tandpasta met dit stofje zorgen voor wondjes in de mond. Er zijn ook aanwijzingen dat SLS verantwoordelijk is voor het ontstaan van aften in de mond doordat het het mondslijmvlies irriteert. Daarnaast droogt het de mond uit, wat de kans op gaatjes vergroot. Kijk daarom ook eens naar de tandpasta die je gebruikt. Ben je gevoelig voor ontstekingen e.d. dan kun je beter een tandpasta zoeken zonder SLS. Die zal dan waarschijnlijk niet zoveel schuimen, maar is dat echt zo belangrijk?

Een paar voorbeelden van tandpasta’s zonder SLS zijn die van Himalaya Herbals, Weleda, Green People en Earthpaste. Deze zijn ook fluoridevrij. Wil je een tandpasta met fluoride gebruiken dan is de nieuwe lijn van Oral-B (PureActive) een goede keuze. Deze is zonder kunstmatige kleurstoffen en SLS.

 

  • Waarom wordt er SLS in producten gebruikt als het zo slecht is?

Naast dat het zorgt voor schuim (wat de meeste mensen gewoon fijn vinden) is het erg goedkoop. Er zijn wel alternatieven, zoals SLSA, maar die zijn veel duurder, en dat zou betekenen dat het product ook duurder wordt.

 

  • Betekent schuim echt schoon?

Veel mensen associëren schuim nog steeds met schoon. Een surfactant verlaagt de oppervlakte spanning waardoor er schuim gecreëerd wordt. In feite zou je kunnen zeggen dat des te hoger de concentratie sulfaten in een product, des te meer schuim. Je snapt nu waarschijnlijk wel dat meer schuim helaas ook gepaard gaat met een meer uitdrogende werking van het product. Schuim staat dus zeker niet synoniem aan schoon.

 

Interessante link: 

https://www.zaailingen.com/hoe-duurzaam-reinigers-verzorgings-en-schoonmaakproducten/

 

 

2. Parabenen

  1. Wat zijn parabenen?

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden vrijwel alleen gebruikt als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten, maar ook in geneesmiddelen, levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.

Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van het product waarin ze zitten, door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan. Parabenen remmen met name de groei van schimmels, maar ook van bacteriën.

 

 

2. De risico's van parabenen

Hormoonverstoorders zijn lichaamsvreemde stoffen die onze hormonen in de war sturen. Chemische stoffen zoals pesticiden en - jawel - ook parabenen, bootsen onze natuurlijke hormonen na of grijpen in op hun werking. Zo slagen ze er in om het evenwicht in belangrijke lichaamsprocessen te verstoren, met schadelijke gevolgen voor onze groei, vruchtbaarheid en stofwisseling. Meer info: zie foto's onderaan (uit OZ-magazine). 

De veiligheid van parabenen is een onderwerp waar de meningen sterk over zijn verdeeld en dat de gemoederen van sommige mensen sterk bezighoudt. De Europese Unie, die de lijst met E-nummers opstelt, is op basis van onderzoek door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) van mening dat parabenen veilig zijn.

Van parabenen is een zwak oestrogeenachtige werking aangetoond

Partijen die de veiligheid van parabenen betwisten baseren zich voornamelijk op een onderzoek van Philippa Darbre dat in 2004 is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology. Darbre en haar onderzoeksgroep toonden aan dat parabenen in hoge concentraties konden worden gevonden in tumoren in borstweefsel. Omdat parabenen daarnaast een zwak oestrogeenachtige werking hebben en oestrogeen een rol speelt bij het ontstaan en de groei van borstkanker, werd gesuggereerd dat parabenen borstkanker zouden kunnen veroorzaken.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich zorgen over het gebruik van stoffen, die ook wel hormoonverstorende stoffen of Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s) worden genoemd. Met name zwangere vrouwen en kinderen worden door de WHO beschouwd als kwetsbare groepen, omdat een eventueel schadelijk effect van deze stoffen waarschijnlijk pas na vele jaren blijkt en mogelijk gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid van een kind later in het leven.

Sommige medische onderzoekers geloven dat parabenen bij mannen de werking van een gezond endocriene systeem negatief beïnvloeden.

Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben al wettelijke stappen genomen om bepaalde EDC's te verbieden en kwetsbare bevolkingsgroepen pro-actief te informeren. In België is dit nog geen beleid.

 

3.     Hoe kom je er achter dat er parabenen in zitten?

Bijna alle producten in de schoonheidsindustrie kunnen parabenen bevatten, tenzij er specifiek op de verpakking staat dat het product parabenenvrij is.

Denk bijvoorbeeld aan tandpasta's die vaak worden behandeld met parabenen om de frisse mintgeur voor een langere periode te behouden. Hoewel de frisse smaak misschien wel iets langer mee gaat betekent tandpasta met deze stoffen wel dat deze conserveringsmiddelen in grote hoeveelheden in ons lichaam worden opgenomen.

Parabenen worden ook vaak gevonden in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. Als je gaat winkelen dan moet je goed kijken naar de ingrediënten van het product.

Als je methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen ziet bij de ingrediënten dan weet je zeker dat het een product is dat parabenen bevat. Als je langs de bestaande producten in jouw eigen huis loopt kom je er waarschijnlijk al snel achter dat veel producten die gewoon in de kast staan parabenen bevatten.

Parabenen zijn chemische verbindingen op basis van 4-hydroxybenzoëzuur

Elk bedrijf dat gebruik maakt van parabenen in hun product hebben een gedetailleerde lijst van ingrediënten die op potten, dozen, flessen en andere verpakkingen moet worden gezet. Als je de chemische namen weet van deze parabenen dan is het veel gemakkelijker om als consument deze conserveermiddelen te vermijden wanneer je in de winkel bent.

Vanwege het gebruik in onder andere levensmiddelen hebben parabenen verplicht een E-nummer. De E-nummers van de toegelaten stoffen uit de groep parabenen zijn E214 tot en met E219. Behalve de parabenen worden er ook wel andere stoffen als conserveringsmiddel gebruikt.

 

4.     Alternatieven voor parabenen

Hoewel het overtuigende bewijs voor de risico's van parabenen nog niet is geleverd, kiezen steeds meer mensen voor het gebruik van producten die parabeenvrij zijn.

 

Producten zonder parabenen kunnen ingrediënten zoals organische zuren bevatten, deze kunnen helpen om een product langer goed te houden zonder de schadelijke bijwerkingen van parabenen.

Voorbeelden van organische zuren die in plaats van parabenen kunnen worden gebruikt zijn diazolidinylureum, natriumbenzoaat en kaliumsorbaat.

Als je graag hebt dat jouw kinderen geen parabenen binnenkrijgen, let dan vooral op tandpasta's, baby shampoos, en zonnebrandmiddelen.