essentiële olie
Aromatherapie
Etherische oliën (= essentiële oliën) zijn de geurige, vluchtige bestanddelen van planten, kruiden,bloemen, vruchten, zaden,... De plant produceert dit zelf bv. om insecten af te schrikken of juist om ze aan te trekken. De hoeveelheid essentiële olie is sterk afhankelijk van plant tot plant. Om je een idee te geven: om 1 kg essentiële olie te bekomen heeft men deze hoeveelheden nodig:
- 150 kg bloeiende lavendeltoppen
- 4000 kg rozenblaadjes
- 1000 kg oranjebloesemblaadjes
Gebruik je etherische oliën, op eender welke manier (inademen / via de huid /...), dan spreken we van 'aromatherapie'. Dat woord komt van het Griekse 'aroma' (geur) en 'therapia' (verzorging, behandeling). Aromatherapie is dus een alternatieve methode om je te verzorgen op basis van geuren met als doel je lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. De geuren zijn géén parfums, maar krachtige, natuurlijke essentiële oliën.
Geschiedenis
De meeste oude beschavingen maakten reeds gebruik van de heilzame werking van etherische oliën! Historische Indische en Chinese documenten beschrijven al aromatische oliën voor het verbeteren van de gezondheid. De Grieken en de Romeinen genoten regelmatig van geurige oliebaden en massages. Egyptische priesters waren ook aromatherapeuten: ze gebruikten essentiële oliën als cederhout, wierook en mirre bij het balsemen.
Begin vorige eeuw ontdekte de Fransman Gattefossé dat lavendelolie een brandwonde op zijn hand snel genas. Hij raakte zo gefascineerd door de werking van essentiële oliën en legde zo de basis van de moderne aromatherapie.
Van plant tot etherische olie
Hoe worden de essentiële oliën uit de plant gehaald?
Meest voorkomende manieren (verplicht vermeld op flesje):
- stoomdistillatie
- persing (citrusvruchten)
Stoomdestillatie
Stoomdestillatie is de meest gebruikelijke manier om aromatische verbindingen (etherische olie) uit een plant te extraheren. Tijdens het stoomdestillatieproces passeert stoom het plantenmateriaal. De combinatie van verwarmde stoom en zachte druk zorgt ervoor dat de essentiële olie vrijkomt uit microscopische, beschermende zakjes. Terwijl het dampmengsel door een condensor stroomt en afkoelt, levert het een laag olie en een laag water op. De essentiële olie stijgt naar de top en wordt gescheiden van de hydrosol (bloemenwater) en verzameld.
De temperatuur voor stoomdestillatie ligt meestal tussen 60 en 100 graden Celsius. Omdat verschillende planten verschillende tijden, temperaturen en hoeveelheden druk vereisen, maakt het gebruik van deze specifieke destillatiemethode het mogelijk om de temperatuur aan te passen op basis van het planttype, waardoor het een zeer effectieve en precieze manier is om de zuiverste verbindingen te verkrijgen.
Persing
In tegenstelling tot stoomdestillatie heeft persing (soms ook wel koudpersing genoemd) geen betrekking op warmte. Door persing worden citrusoliën, zoals sinaasappel, citroen, bergamot, uit de schil gehaald.
Hoe gebruik je essentiële olie?
Er zijn vele eenvoudige en prachtige manieren om etherische oliën in je dagelijks leven te gebruiken!
Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare methodes.
verdampen
Bv.
- diffuser (toestel)
- geurstokjes /-hanger
- op doekje
- geursteen
- geurlichtje
- ...
Let op!
- begin met weinig druppels
- gebruik niet elke dag zelfde geur, wissel af (om allergie te voorkomen)

Een elektrische aroma diffuser is een simpele en effectieve manier om een heerlijke geur aan je huis te geven, etherische olie verdampen op een milieuvriendelijke manier. Ook is het een perfecte mini luchtbevochtiger. Het water in een diffuser wordt omgezet in stoom door middel van hoge frequente trillingen, waardoor een koude verneveling ontstaat. Hierdoor blijven de moleculen van de etherische olie in tact en heeft een diffuser ook een therapeutische werking. Diffusers met etherische olie zijn ook uitermate geschikt om de lucht te desinfecteren bij ziektes en helpen ook symptomen van verkoudheid en griep te verminderen.
Op de huid
Bv.
- massage olie
- douchegel
- body lotion
Let op!
- enkel lavendel en tea tree mogen puur op de huid! Bij andere oliën enkel aan te raden als je er veel ervaring mee hebt én weet dat het 100% zuiver is.

Etherische oliën lossen heel goed op in plantaardige oliën. Het uiteindelijke mengsel dient goed egaal te zijn om er zeker van te zijn dat het oplossen/mengen geslaagd is. Kleine druppeltjes pure etherische olie die zweven in de plantaardige olie kunnen de huid irriteren. De juiste verdunning is bij massageolie erg belangrijk omdat een groot huidoppervlak in aanraking komt met de etherische olie.
In bad
Bv.
- badolie
- badzout
- bruisbal
Let op!
- E.O. mengt niet met water. Daarom eerst oplossen in een emulgator bv. badzout, badolie, melk
- niet in bad: pepermunt

Ethersiche olie mengt niet met water en blijft op het water drijven. Een paar druppels in het badwater doseren zal er waarschijnlijk toe leiden dat de olie puur op het water drijft en daardoor je huid kan irriteren.
Als je de etherische olie mengt met een emulgator zoals een beetje badzout, een eetlepel volle melk of room of een eetlepel melkpoeder en in het begin dat het bad volloopt dit mengsel met de etherische olie meteen toevoegt, dan wordt de olie goed door het water gemengd. En kan je heerlijk genieten van een ontspannend of opwekkend bad.

