etherische olie lavendel
Lavendelolie is een olie die doormiddel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt gewonnen. De bloemen van lavendel bevatten veel etherische olie, voor 1 kg lavendelolie is 100 a 150 kg lavendelbloemen nodig (dit is wel afhankelijk van de soort). Lavendelolie is een etherische olie en is daardoor een 100% natuurproduct. Lavendelolie is te herkennen aan de kleurloos tot lichtgele kleur.
Werkingen van lavendelolie
De rustgevende werking
De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen. Lavendelolie kan waardevol zijn bij de behandeling van diverse verwondingen. Door de rustgevende werking van lavendelolie kunt u eventueel 1 a 2 druppels op uw kussen doen, hierdoor zal u beter kunnen slapen. Ook kunt u ervoor kiezen om lavendelolie 1 uur voor het slapen gaan te laten verdampen in een geurbrander.
De antiseptische werking
Antiseptische eigenschappen houd in dat de olie eigenschappen heeft die bacteriën en schimmels kunnen doden.
De muggenwerende werking
Lavendel maakt lavendelolie aaan om zich te beschermen tegen muggen. Deze oliën zijn eigenlijk een soort van biologische wapens. De lavendelolie kan dus prima als natuurlijke muggenwering gebruikt worden. Er zijn dus veel anti-mug producten die lavendelolie bevatten. Muggen hebben namelijk een hekel aan de geur van lavendel. U kunt een aantal druppels lavendelolie in de ruimte laten verdampen doormiddel van een geurbrander of diffuser. Of u weert de muggen doormiddel van een klein aantal druppels te sprenkelen op uw hoofdkussen of kleding. Kijk hierbij wel uit met vlekken!
De haargroei stimulerende werking
Voor veel mensen is lavendelolie een wondermiddel voor de stimulering van de haargroei. Lavendelolie kent meer dan 180 bijzondere componenten. De hoofdbestanddelen van lavendel zijn linalool en linalylacetaat. De vitamines, mineralen en proteïnes in de lavendelolie kunnen zorgen voor een stimulerende werking van de haargroei. U kunt een aantal druppels lavendelolie bij uw huidige shampoo bijvoegen of gebruik lavendelolie als een masker. Let wel op wanneer u de lavendelolie als haarmasker gaat gebruiken of direct contact met de huid van de etherische olie mogelijk is. Deze informatie staat vaak op de etherische olie zelf vermeld.
Gebruik van lavendelolie
Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser. Je kan de kwaaltjes verhelpen door middel van de olie te verdampen via een geurbrander. Ook kunt u een aantal druppels lavendelolie op een zakdoekje sprenkelen en deze in de buurt leggen. Wanneer u last heeft van spierpijn, reuma of rugpijn kunt u ervoor kiezen om een aantal druppels lavendelolie in een warm bad te doen. Voor menstruele pijnen kunnen er een paar druppels van de olie op de onderbuik aangebracht worden. Breng dit aan met ronddraaiende bewegingen. Let hierbij wel op of de etherische olie direct op de huid mag komen, dit staat vaak op de label vermeld.
Lavendelolie is een van de meest populaire etherische oliën. Dit komt voornamelijk doordat lavendelolie een heerlijke geur heeft en voor meerdere kwalen te gebruiken is. Er bestaan maar liefst 39 verschillende soorten lavendelplanten. De meeste populaire lavendelplanten om lavendelolie uit te verkrijgen zijn: Lavendula angustifolia, Lavandula officinalis en Lavandula Vera. De Lavandula angustifolia is hiervan de meest gewilde etherische olie. Dit komt doordat de lavandula angustifolia van de hoogste kwaliteit is en daardoor de meest geneeskrachtige eigenschappen. Het is ook deze olie die te koop is bij Bie heppie.
Wist je dat je met lavendel ook kan koken? En dat je niet enkel de bloemetjes, maar zelfs ook de blaadjes kan gebruiken?
Gebruik van bloemen en blad
Bij lavendel zijn de bloemetjes, maar ook het blad te gebruiken. Beide zowel vers als gedroogd, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. De bladeren worden vooral gebruikt in salades, terwijl de bloemetjes geschikter zijn voor zoete gerechten. Gebruik lavendel altijd matig, de sterke geur kan in een gerecht snel overheersend worden. Wanneer je de blaadjes gebruikt voor bijvoorbeeld stoofschotels of in soepen, laat ze dan meekoken om ze goed de smaak af te laten geven, maar verwijder ze voor het serveren.
Smaak van lavendel
De smaak van lavendel is als fris, licht zoetig, maar ook een beetje bitter te omschrijven. Het kruid is wel zeer aromatisch, waardoor je er snel te veel van gebruikt en het ook meest in combinatie met andere kruiden gebruikt wordt.
Alternatief
Wanneer je het kruid niet in huis hebt kan je gebruik maken van rozemarijn, de smaak hiervan komt het dichtst in de buurt van die van lavendel.
Best te combineren met
Zoals eerder al gezegd kent lavendel vele toepassingen, zo smaakt het goed bij zoete gerechten. Je kan het ook verwerken in ijs, of lavendelsiroop maken. Ook lavendelkoekjes zijn verrassend lekker! Zelfs in warme gerechten, zoals stoofpotjes, zou het lekker zijn (zelf nog niet gedaan, laat gerust weten als je het geprobeerd hebt). Hierbij wordt lavendel dan eigenlijk gebruikt zoals je Provençaalse kuiden zou gebruiken. Of wat dacht je, voor een heerlijke geur en extra smaak, van wat blaadjes over het lamsvlees of je kip in de oven? Klinkt alvast super, niet?
Recept lavendellimonade
Nodig: 1 liter water, 70 ml citroensap (eigenlijk 100 ml maar persoonlijk vind ik dan de citroen te overheersend), 100 ml honing, 10 gram verse lavendel of 1 eetlepel gedroogde lavendel.
Werkwijze: Doe een halve liter water samen met de hoing en lavendel in een kookpot. Verwarm 20 minuten. Zeef de lavendel uit de limonade. Doe er het citroensap en het overige water bij. Laat afkoelen (best in een fles). Koel schenken. Tip: met ijsblokjes en een schijfje citroen.